115
Foto: Lie Blikk
Foto: Lie Blikk
Foto: Lie Blikk
Foto: Lie Blikk
SWITCH SECTION

Fasadematerialer som tåler klimaendringene

En fasade i metall tåler det meste og krever ikke vedlikehold

For Lie Blikk AS

Tove Annett Tingvik

Lie Blikk AS

26. oktober 2021
Foto: Lie Blikk
Foto: Lie Blikk
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220117093910953.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220117093910953.jpg?maxwidth=2000
Foto: Lie Blikk
Foto: Lie Blikk
0

En fasade fyller i utgangspunktet to funksjoner, hvor den ene handler om estetikk og den andre handler om å beskytte bygget mot vær og vind. For at beskyttelsen mot vær og vind skal opprettholdes over tid er det som regel behov for jevnlig vedlikehold. Det gjelder for de fleste typer materialer, enten vi snakker om treverk, mur eller andre typer materialer. Dette krever både tid og penger, enten det er snakk om en privatbolig eller næringsbygg.

Det er imidlertid ikke et alternativ å la vedlikeholdsarbeidet ligge. Vedlikeholdes ikke fasaden er det risiko for skader både på fasaden i seg selv om konstruksjonen bak. Over tid kan det medføre store kostnader til utbedring.

Velg en vedlikeholdsvennlig fasade

Betydningen av godt vedlikeholdte fasader blir bare viktigere i og med at vi kommer til å oppleve et våtere og villere klima i fremtiden. Vi ser tegn til det allerede, blant annet i form av at styrtregnet setter inn stadig oftere. Det betyr at fasaden på alle typer bygg kommer til å bli utsatt for stadig større påkjenninger og at risikoen for skader og økt slitasje blir større.

Med dette som bakgrunn, er det kanskje på tide å gjøre en klimatilpasning når det gjelder fasadematerialer? Det vil si å velge materialer som tåler alt av vær og vind, og som i tillegg ikke krever særlig vedlikehold for at beskyttelsen skal opprettholdes.

Stor styrke og lang holdbarhet med metall

Da bør du se nærmere på mulighetene innen bruk av metall som fasademateriale. Her finnes blant annet aluminium, komposittmaterialer, zink og kobber, som alle er svært sterke og laget for å tåle påkjenningene naturen utsetter dem for. Felles for bruk av metall som fasadematerialer er også at behovet for vedlikehold er nærmest ikke-eksisterende. Så lenge monteringen er korrekt utført får bygget en tett fasade som holder på fargen og utseendet i flere tiår uten at det er behov for verken skraping og maling med jevne mellomrom.

Med metall får du dessuten stor valgfrihet når det gjelder farger og utforming. Det handler både om at ulike metaller har ulike egenskaper og utseende, men også om at de de kan monteres på ulike måter. En skive- eller båndtekket fasade vil eksempelvis fremstå på en helt annen måte enn en fasade som kles med fasadeplater eller kassetter.

Det er heller ikke noe i veien for å kombinere metall med andre materialer, slik som treverk eller mur. På den måten er det mulig å skape kontraster og et unikt utseende på fasaden. Taket kan også tekkes med metall, og her finnes det både takplater og muligheter for bånd- eller skyvetekking.

Både til privatboliger og større bygg

Fasader i metall egner seg både for privatboliger og større bygg som næringseiendommer eller offentlige bygg, enten det er tale om nybygg eller rehabilitering. Da de krever minimalt vedlikehold bidrar de også til lavere og mer forutsigbare driftskostnader på bygget, noe som er særlig viktig for offentlige bygg og næringseiendommer. For boligeiere er mindre tids- og pengebruk på vedlikehold selvsagt heller ikke å forakte.

Mindre vedlikehold er ikke bare en fordel når det gjelder tids- og ressursbruk. Da vedlikeholdet begrenser seg en fasadevask fra tid til annen, er det også et valg som bidrar til bedre miljøregnskap på bygget. Det henger sammen med at forbruket av maling, beis og liknende er ikke-eksisterende. Platene er i seg selv også et miljøvennlig valg da de produseres på en miljøvennlig og bærekraftig måte.

title

Fyll inn skjemaet under for mer informasjon:

input field

Mark if required

CONTACT INPUT BOX

Mark if required

input field

Mark if required

single button

title

Lie Blikk er ett av norges største blikkenslagerfirma med over 40 års erfaring i bransjen!

224

Vil du vite mer om hvilke muligheter som finnes, kan du gjerne ta kontakt med oss i Lie Blikk for en hyggelig prat. VI har lang erfaring med både næringsbygg og privatboliger og kan hjelpe deg å finne akkurat den fasaden som passer ditt bygg best.

5110
TrueFalsec-402
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210420095928547.jpg #FFFFFF
Les også